AP (ADVANCED PLACEMENT) NEDİR?

(AP) Advanced Placement Programı nedir?

Türkçesi "İleri Düzey Yerleştirme Programı" olarak da adlandırılan Advanced Placement (AP) programı, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) uygulanan ve ABD'nin dışında 60'tan fazla ülkede uygulanan uluslararası geçerli bir programdır.

AP Programı ile öğrenciler lise öğrenimi boyunca üniversite seviyesindeki dersleri İngilizce alabilirler. Lisede aldıkları bu AP derslerden başarı gösterdikleri takdirde üniversitelerde bu derslerden muaf olma imkânı sağlar. Ayrıca üniversiteye kabullerde, yurt içi ve yurt dışı üniversitelere başvurularda, yurt dışı üniversitelere burs başvurularında kullanabilirler.Advanced Placement programı süresince aldıkları dersler sayesinde öğrenciler, özellikle yurt dışı üniversite başvurularında önemli bir avantaj yakalamış olurlar ya da bu derslerin kredilerini üniversitede kabul ettirebilirler. Dünyada öğrencilerin yurtdışı üniversite başvurularında kabul aşamasında üniversiteler her yıl AP sınav sonuçlarını temel almakta ve öğrenci kabul aşamasında bu kriteri değerlendirmektedir. Özellikle öğrencilerin yurtdışı üniversite başvurularında kabul aşamasında, bir öğrencinin lise döneminde AP dersleri almış ve sınavlardan başarıyla geçmiş olması akademik eğitim için hazır olduğunun bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. AP derslerini alıp, sınavlarda başarılı olan öğrenciler hem üniversitelere başvuru sürecinde standart başvuru yapan öğrencilere göre daha avantajlı olurlar hem de üniversiteye başladıklarında bu derslerden muaf olma şansını yakalarlar. Ayrıca çift-anadal programlarında daha kolay okuyabilirler.

Validebağ Fen Lisesi Türkiye de AP programı uygulayan ilk devlet fen lisedir.

Yayın: 12.07.2023 - Güncelleme: 12.07.2023 15:17 - Görüntülenme: 613

Etiketler :